Online magazín

Kouzlo lesního ovoce

Ovoce a zelenina by měla tvořit více než třetinu objemu stravy v průběhu dne, a to především s větším podílem čerstvých plodů. Většina těchto produktů se však pěstuje v umělých podmínkách, jsou přihnojovány a chemicky ošetřovány. Z toho důvodu jsou velmi cenné lesní plody – rostou volně, přirozeně dozrávají, a obsahují mnoho cenných látek, prospěšných našemu organismu.
drobné ovoce.jpg


Brusinky


Můžeme je využít jako podporu při léčbě infekcí močových cest, likvidují nežádoucí bakterie v této části těla zásluhou kyseliny hippurové a šťavelové. Mimo to obsahují mnoho antioxidantů, vitamín C, polyfenoly, fosfor, hořčík, vápník a draslík.
meloun, borůvky, ostružiny a maliny.jpg


Borůvky


Jeden z nejzdravějších druhů ovoce, které si lidé pěstují i ve formě kanadských odrůd na zahradách. Z prospěšných látek jmenujme chrom, zinek, mangan, velké množství železa, mědi a především resveratrolu, vitamínu C, provitamínu A, kyseliny jablečné a citronové, taninu, pektinu a tříslovin. Jsou vynikajícím prostředkem při onemocnění tenkého a tlustého střeva, významně podporují regeneraci buněk cévní výstelky, očních vlásečnic a zánětlivých onemocnění dásní, hrtanu a jícnu. Pomáhají i při vředech žaludku a dvanácterníku.


Ostružiny


Čerstvé lesní ovoce je ideální konzumovat tepelně neupravené, ale takový borůvkový a ostružinový koláč také není k zahození. Za syrova nám však poskytnou nesmírné množství vitamínu C, enzymů, tříslovin, pektinu a dalších antioxidantů. Ostružiny obsahují mimo jiné velké množství vápníku a hořčíku ve využitelné chemické vazbě. Lidoví léčitelé je doporučují pro podporu imunitního systému a při cévních chorobách, zejména při léčení křečových žil.
borůvky, maliny a ostružiny.jpg


Mailny


Jsou jedním z nejsilnějších antioxidantů, pokud je pojídáme čerstvé https://www.karaus.cz/chutne-maliny-pro-zdravi-i-krasu- . Vykazují až o 45 procent vyšší aktivitu než jahody, o 300 procent větší než kiwi a o 1000 procent více než rajčata. Řada enzymů, antioxidantů a téměř polovina vitamínu C se však ztrácí tepelným zpracováním a zmrazováním. Ceněné jsou především pro vysoký obsah kyseliny gallové a kvercetinu. Maliny výrazně zpomalují stárnutí, působí proti nežádoucím kvasinkám a plísním a olej z drcených semínek malin má vysoký obsah vitamínu E a omega-3 mastných kyselin.

Kouzlo lesního ovoce
Ohodnoťte příspěvek

Zázvor

© 2018 Holotin.cz All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.